Over de AMAC

Amersfoortse Motor- en Automobielclub

De Amersfoortse Motor- en Automobielclub, kortweg AMAC, bestaat sinds 1933 en telt ruim 520 leden en is daarmee één van de grootste en oudste verenigingen binnen de Nederlandse Rittensport Federatie, het overkoepeld orgaan voor de rittensport in Nederland.

 

Dagelijks Bestuur

 • Voorzitter: Kees van Hattum
 • Secretaris a.i.: Ton den Uyl
 • Penningmeester a.i.: Kees van Hattum
 • Lid: Rene Klement
  Verantwoordelijk voor de avondritten en van de jaarlijkse Nacht Om de Lange Jan (NOL) en de Gelderse Vallei Rit (GVR). De avondritten en NOL en GVR tellen mee voor de AMAC-clubcompetitie.
 • Lid: Rob van den Heuvel
  Commissaris van materiaal
 • Lid: John Brouwer
  Verantwoordelijk voor het aanvragen van alle benodigde vergunningen.
 • Lid: Ton den Uyl
  Verantwoordelijk voor alle publicaties naar buiten, de website www.amac.tv en het clubblad "De Claxon" welke voor elke rit c.q. evenement wordt uitgegeven.

 

"De Claxon"

Het clubblad van de AMAC is in 2018 toe aan zijn 72e jaargang en verschijnt ± 8 x per jaar. Leden van de AMAC krijgen deze automatisch toegezonden. Naast de uitslagen van de evenementen en de standen om het clubkampioenschap leuke verhalen van leden over deelgenomen evenementen.

 

AMAC Marshal Club

Een andere tak binnen de vereniging is de AMAC Marshal Club. Ontstaan in de periode dat er een aantal leden gevraagd werd door andere organisatoren om hen te assisteren bij het organiseren en beveiligen van een klassementsproef.

 

Activiteiten

De nu inmiddels 85-jarige AMAC is ondanks zijn hoge leeftijd erg actief op verschillende autosportfronten. Buiten de regelmatige avondritten wordt ook de Gelderse Vallei Rit (GVR) verreden. Een dag-evenement van ca. 250 km lengte en oorspronkelijk ontstaan uit de “Heugafelt-rit”, bedacht in 1960 en financieel gesteund door de Gebrs. van Heugten. De baten van deze rit waren bestemd voor de Utrechtse Mythylschool. Na een onderbreking in de eind 70-er jaren, werd in 1994 dit evenement weer van de plank gehaald en werd door de inzet van uitzetters en marshals één der belangrijkste dagritten binnen Nederland. Naast deze dagrit werd ook een oude bekende nieuw leven ingeblazen; de Nacht Om de Lange Jan (NOL). Eveneens zo’n slordige 250 km lang en ook dit evenement mag zich verheugen op een warme belangstelling van de deelnemers. Beide evenementen zijn ondertussen klassiekers onder rally- en rittensport evenementen.

 

Oud, maar springlevend!

Resumerend kan gesteld worden dat de AMAC oud in jaren is, maar springlevend qua activiteiten. Het Bestuur blijft alert op nieuwe ontwikkelingen in de historische rally en rittensport en wil zorg dragen voor een plezierige en veilige vorm van autosport met de daarbij horende competitie.

Sportklasse
Bestuurders

Ptn
Francis Schutten154
Hans van der Kooij142
Carl Verboom140

Volledig
Klassement

Sportklasse
Navigatoren

Ptn
Frank Schutten154
Bas de Rijk142
Rutger Kwant139

Volledig
Klassement

Tourklasse
Bestuurders

Ptn
Gerard Schouten135
Jolt Bosch123
Richard Onderberg122

Volledig
Klassement

Tourklasse
Navigatoren

Ptn
Jeroen Schouten135
Robert Michel124
Annemiek Onderberg-de Haan122

Volledig
Klassement

Rookiecup
Bestuurders

Ptn
Tim van der Werf154
Eric Ligtenberg148
Mark Albers147

Volledig
Klassement

Rookiecup
Navigatoren

Ptn
Herman Wassenaar154
Anniek Ligtenberg154
Ronald Oudendijk43

Volledig
Klassement

 

DMACK
sp segers
l campanile
amklogo
octane
profin
 
De Brand 50
3823 LM Amersfoort

Maandelijks, met uitzondering van de maanden juli en augustus, organiseert de AMAC een kaartleesrit. Voor de avondritten, waarvan de eerste équipe om 19.31 start, kunt U ongeveer een half uur voor de start van het evenement inschrijven bij de startlocatie, Campanile Hotel in Amersfoort.