Over de AMAC

Amersfoortse Motor- en Automobielclub

De Amersfoortse Motor- en Automobielclub, kortweg AMAC, bestaat sinds 1933 (dus 89 jaar) en telt ruim 520 leden en is daarmee één van de grootste en oudste verenigingen binnen de Nederlandse Rittensport Federatie, het overkoepeld orgaan voor de rittensport in Nederland.

“De Claxon”

Het clubblad van de AMAC is in 2022 toe aan zijn 76e jaargang en verschijnt ± 8 x per jaar. Leden van de AMAC krijgen deze automatisch toegezonden. Naast de uitslagen van de evenementen en de standen om het clubkampioenschap leuke verhalen van leden over deelgenomen evenementen.

AMAC Marshal Club

Een andere tak binnen de vereniging is de AMAC Marshal Club. Ontstaan in de periode dat er een aantal leden gevraagd werd door andere organisatoren om hen te assisteren bij het organiseren en beveiligen van een klassementsproef.

Activiteiten

De nu inmiddels 89-jarige AMAC is ondanks zijn hoge leeftijd erg actief op verschillende autosportfronten. Buiten de regelmatige avondritten wordt ook de Gelderse Vallei Rit (GVR) verreden. Een dag-evenement van ca. 250 km lengte en oorspronkelijk ontstaan uit de “Heugafelt-rit”, bedacht in 1960 en financieel gesteund door de Gebrs. van Heugten. De baten van deze rit waren bestemd voor de Utrechtse Mythylschool. Na een onderbreking in de eind 70-er jaren, werd in 1994 dit evenement weer van de plank gehaald en werd door de inzet van uitzetters en marshals één der belangrijkste dagritten binnen Nederland. Naast deze dagrit werd ook een oude bekende nieuw leven ingeblazen; de Nacht Om de Lange Jan (NOL). Eveneens zo’n slordige 250 km lang en ook dit evenement mag zich verheugen op een warme belangstelling van de deelnemers. Beide evenementen zijn ondertussen klassiekers onder rally- en rittensport evenementen.

Oud, maar springlevend

Resumerend kan gesteld worden dat de AMAC oud in jaren is, maar springlevend qua activiteiten. Het Bestuur blijft alert op nieuwe ontwikkelingen in de historische rally en rittensport en wil zorg dragen voor een plezierige en veilige vorm van autosport met de daarbij horende competitie.

Copyright © 1933 - 2021 AMAC. All rights reserved.